Avokádo
Obľúbenosť avokáda spočíva v jeho bohatej, krémovej a jemnej chuti. Existujú desiatky odrôd avokáda, ktoré sa líšia veľkosťou, farbou a textúrou. Všetky pochádzajú z tropického podnebia a po zbere mäkne a získava maslovú textúru, ktorá sa stala mimoriadne obľúbenou vo všetkom, od topinkových polev až po dezerty.
Tu je 5 zdravotných výhod avokáda
1. Sú plné živín
Avokádo bolo pochválené ako dobrý príklad potravy bohatej na živiny.
Sú vynikajúcim zdrojom mononenasýtených tukov a vitamínu E. Avokádo je však vďaka vysokému obsahu tuku vysoko kalorické.
Avokádo má viac rozpustnej vlákniny ako iné ovocie a obsahuje množstvo užitočných minerálov, ako je železo, meď a draslík, a je dobrým zdrojom vitamínu B, kyseliny listovej.
2. Zdroj mononenasýtených tukov zdravých pre srdce
100 g avokáda obsahuje asi 19 g tukov, z toho 12 g sú mononenasýtené tuky (iba 4 g nasýtených tukov).
Poradenstvo týkajúce sa druhov tukov, ktoré by sme mali konzumovať pre zdravú výživu, sa neustále mení. V súčasnosti sa odporúča, aby sme si vybrali nenasýtené tuky, ako je napríklad mononenasýtené tuky (podobné tým, ktoré sa nachádzajú v avokáde), pretože sú údajne lepšie pre zdravie srdca ako nasýtené tuky.
Mononenasýtené tuky pomáhajú chrániť pred srdcovými chorobami a znižujú krvný tlak.
3. Pomáhajú znižovať hladinu cholesterolu
Medzi oleje dodávané avokádom patrí kyselina olejová a kyselina linolová, a preto sa odporúčajú ako súčasť vyváženej stravy na prevenciu vysokého cholesterolu .
4. Pomôžte regulovať chuť do jedla
Niet pochýb o tom, že obsah kalórií v avokáde je vyšší ako v iných druhoch ovocia a zeleniny. Obsah tuku v avokáde môže viesť k pocitu sýtosti, čo môže pomôcť pri regulácii chuti do jedla.
5. Vitamín E pomáha udržiavať oči zdravé
Popri vyššie uvedených výhodách sú bohatým zdrojom antioxidačného vitamínu E a skupinou karoténov, o ktorých sa predpokladá, že pomáhajú udržiavať zdravé oči.
TrainSmart&FeelGood
Pridaj komentár