Umelé sladidlá

Umelé sladidlá sú nízkokalorické alebo bezkalorické chemické látky používané namiesto cukru na sladenie jedál a nápojov.Nachádzajú sa v tisícoch výrobkov, od nápojov, dezertov a hotových jedál až po koláče, žuvačky a zubné pasty.

Umelé sladidlá a iné náhrady cukru

Ak sa snažíte znížiť obsah cukru a kalórií vo vašej strave, pravdepodobne sa chystáte používať umelé sladidlá alebo iné náhrady cukru.

Umelé sladidlá a iné náhrady cukru sa nachádzajú v rôznych potravinách a nápojoch predávaných ako „bez cukru“ alebo „diéta“ vrátane nealkoholických nápojov a pečiva. Čo sú všetky tieto sladidlá? A aká je ich úloha vo vašej strave?

Pochopenie umelých sladidiel a iných náhrad cukru

Náhrady cukru sú sladidlá, ktoré používate namiesto bežného stolového cukru (sacharózy). Umelé sladidlá sú iba jedným typom náhrady cukru.

Niektorí výrobcovia nazývajú svoje sladidlá „prírodnými“, aj keď sú spracované alebo rafinované. Jedným z príkladov sú prípravky zo stévie. A niektoré umelé sladidlá pochádzajú z prirodzene sa vyskytujúcich látok – sukralóza pochádza z cukru.

Prírodné sladidlá

Prírodné sladidlá sú náhrady cukru, ktoré sa často propagujú ako zdravšie možnosti ako cukor alebo iné náhrady cukru. Ale aj tieto „prírodné sladidlá“ často prechádzajú spracovaním a rafináciou.

Prírodné sladidlá zahŕňajú:

  • Ovocné šťavy a nektáre
  • Med
  • Melasa
  • javorový sirup

Umelé sladidlá

Umelé sladidlá sú syntetické náhrady cukru. Môžu však pochádzať z prirodzene sa vyskytujúcich látok, ako sú bylinky alebo samotný cukor. Umelé sladidlá sú tiež známe ako intenzívne sladidlá, pretože sú mnohokrát sladšie ako cukor.

Umelé sladidlá môžu byť atraktívnou alternatívou k cukru, pretože vašej strave nepridávajú prakticky žiadne kalórie. Potrebujete tiež len zlomok umelého sladidla v porovnaní s množstvom cukru, ktoré by ste bežne použili na sladenie.

Použitie pre umelé sladidlá

Umelé sladidlá sa široko používajú v priemyselných potravinách, vrátane:

  • Nealkoholické nápoje, práškové nápojové zmesi a iné nápoje
  • Pečivo
  • Pudingy
  • Konzervy
  • Džemy a želé
  • Mliečne výrobky

Umelé sladidlá sú obľúbené aj na domáce použitie. Niektoré sa dajú dokonca použiť pri pečení alebo varení.

Niektoré recepty môžu vyžadovať úpravu, pretože na rozdiel od cukru umelé sladidlá neposkytujú žiadny objem. Skontrolujte štítky na umelých sladidlách, či sú vhodné na domáce použitie.

Niektoré umelé sladidlá môžu zanechať dochuť. Iné umelé sladidlo alebo kombinácia môžu byť príťažlivejšie.

Možné zdravotné výhody umelých sladidiel

Umelé sladidlá neprispievajú k zubnému kazu a dutinám. Umelé sladidlá môžu pomôcť aj pri:

  • Kontrole hmotnosti. Umelé sladidlá nemajú prakticky žiadne kalórie. Naproti tomu čajová lyžička cukru má asi 16 kalórií – takže plechovka sladenej koly s 10 čajovými lyžičkami pridaného cukru má asi 160 kalórií. Ak sa snažíte schudnúť alebo zabrániť prírastku hmotnosti, môžu byť produkty sladené umelými sladidlami atraktívnou voľbou, aj keď ich účinnosť pri dlhodobom chudnutí nie je jasná.
  • Cukrovke. Umelé sladidlá nie sú sacharidy. Takže na rozdiel od cukru umelé sladidlá všeobecne nezvyšujú hladinu cukru v krvi. Ak máte cukrovku, pred použitím akýchkoľvek náhrad cukru sa opýtajte svojho lekára alebo dietetika.

Možné zdravotné problémy s umelými sladidlami

Kritici umelých sladidiel tvrdia, že spôsobujú rôzne zdravotné problémy vrátane rakoviny. Je to hlavne kvôli štúdiám zo 70. rokov, ktoré spájali umelé sladidlo sacharín s rakovinou močového mechúra u laboratórnych potkanov. Kvôli týmto štúdiám bol kedysi sacharín označený štítkom s upozornením, že môže byť zdraviu škodlivý.

Nové sladidlá

Nové sladidlá sa ťažko zaraďujú do konkrétnej kategórie kvôli tomu, z čoho sú vyrobené a ako sú vyrobené. Stevia je toho príkladom.

Tagatóza sa tiež považuje za nové sladidlo kvôli svojej chemickej štruktúre. Tagatóza je sladidlo s nízkym obsahom sacharidov podobné fruktóze, ktorá sa vyskytuje prirodzene, ale vyrába sa z laktózy v mliečnych výrobkoch.

Cukrové alkoholy

Cukorné alkoholy (polyoly) sú sacharidy, ktoré sa prirodzene vyskytujú v určitých druhoch ovocia a zeleniny – aj keď sa dajú aj vyrobiť. Napriek svojmu názvu nie sú cukrové alkoholy alkoholické, pretože neobsahujú etanol, ktorý sa nachádza v alkoholických nápojoch.

Cukorné alkoholy sa nepovažujú za intenzívne sladidlá, pretože nie sú sladšie ako cukor. Niektoré sú v skutočnosti menej sladké ako cukor.

Cukorové alkoholy obsahujú kalórie. Ale majú nižšie kalórie ako cukor, čo z nich robí atraktívnu alternatívu.

Používa sa na cukrové alkoholy

Cukorné alkoholy sa zvyčajne nepoužívajú pri domácej príprave jedla. Ale nachádzajú sa v mnohých spracovaných potravinách a iných výrobkoch, vrátane čokolády, žuvačiek a zubných pást. Cukrové alkoholy dodávajú jedlám sladkosť, objem a textúru a pomáhajú jedlu zostať vlhké.

Cukorné alkoholy sa na zvýšenie sladkosti často kombinujú s umelými sladidlami. Na etiketách potravín môže byť uvedený všeobecný výraz „cukrový alkohol“ alebo uvedený konkrétny názov, napríklad sorbitol.

Možné zdravotné výhody cukrových alkoholov

Rovnako ako umelé sladidlá, ani cukrové alkoholy neprispievajú k zubnému kazu a dutinám a môžu tiež pomôcť s:

  • Kontrola hmotnosti. Cukorové alkoholy prispievajú ku kalórii vašej stravy – ale menej kalórií ako bežný cukor. Cukorné alkoholy môžu pomôcť pri znižovaní hmotnosti.
  • Cukrovka. Na rozdiel od umelých sladidiel sú cukrové alkoholy sacharidy a môžu zvyšovať hladinu cukru v krvi. Vaše telo ale úplne neabsorbuje cukrové alkoholy, takže ich účinok na cukor v krvi je menší ako v prípade iných cukrov. Poraďte sa so svojím lekárom alebo dietetikom, pretože cukrové alkoholy majú rôzne účinky na hladinu cukru v krvi.

Možné zdravotné problémy s cukrovými alkoholmi

Ak sa konzumujú vo veľkom množstve, môžu mať cukrové alkoholy laxatívny účinok, ktorý spôsobuje nadúvanie, črevné plyny a hnačky. Na etiketách výrobkov môže byť upozornenie na tento potenciálny laxatívny účinok.

Použitie pre prírodné sladidlá

Prírodné sladidlá majú rôzne použitie ako doma, tak v priemyselných potravinách. Niekedy sú známe ako „pridané cukry“, pretože sa pridávajú do potravín počas spracovania.

Možné zdravotné výhody prírodných sladidiel

Prírodné náhrady cukru sa môžu zdať zdravšie ako cukor. Ale ich obsah vitamínov a minerálov sa nijako výrazne nelíši. Napríklad med a cukor sú si nutrične podobné a vaše telo sa premieňa na glukózu a fruktózu.

Je v poriadku zvoliť si prírodné sladidlo skôr podľa toho, ako chutí, ako podľa zdravotných tvrdení. Skúste mierne pridané sladidlo použiť.

Možné zdravotné problémy s prírodnými sladidlami

Prírodné sladidlá sú všeobecne bezpečné. Konzumácia konkrétneho typu pridaného cukru však nemá žiadne zdravotné výhody.

Konzumácia príliš veľkého množstva pridaného cukru, dokonca aj prírodných sladidiel, môže viesť k zdravotným problémom, ako sú zubný kaz, prírastok hmotnosti, nesprávna výživa a zvýšené množstvo triglyceridov. Med môže obsahovať malé množstvo spór baktérií, ktoré môžu produkovať toxín botulizmu. Med by sa nemal podávať deťom mladším ako 1 rok.

 

 

Potraviny, ktoré sa predávajú ako bez cukru, nie sú bez kalórií, takže stále môžu spôsobiť zvýšenie hmotnosti. Majte na pamäti, že spracované potraviny, ktoré často obsahujú náhrady cukru, vo všeobecnosti neponúkajú rovnaké zdravotné výhody ako celé potraviny, ako napríklad ovocie a zelenina.
TrainSmart&FeelGood
USAcademy?️‍♀️?️‍♂️

Share this post

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *