SLADKÝ ZEMIAK VS. OBYČAJNÝ ZEMIAK
Sladké aj bežné zemiaky sú hľuzovitá koreňová zelenina, líšia sa však vzhľadom a chuťou.
Ponúkajú rôzne živiny a ovplyvňujú hladinu cukru v krvi.
Rôzne druhy
Sladké aj bežné zemiaky sa považujú za koreňovú zeleninu.
Obe odrody pochádzajú z častí Strednej a Južnej Ameriky, ale v súčasnosti sa konzumujú po celom svete.
Sladké zemiaky majú zvyčajne hnedú šupku a oranžovú dužinu, ale tiež majú fialové, žlté a červené odrody. Bežné zemiaky sú v odtieňoch hnedej, žltej a červenej a majú bielu alebo žltú dužinu.
V Spojených štátoch a niektorých ďalších krajinách sa sladké zemiaky často nazývajú sladké zemiaky, aj keď sú to rôzne druhy .
Sladké aj bežné zemiaky sú koreňovou zeleninou. Sú vzdialene príbuzní, ale pochádzajú z rôznych rodín.
Oba sú výživné
Sladké zemiaky sú často označované ako zdravšie ako biele zemiaky, ale v skutočnosti môžu byť oba druhy veľmi výživné.
Tu je porovnanie živín 100 gramov bieleho a sladkého zemiaka s kožou (100 gramov)
Biely zemiak | Sladký zemiak | |
---|---|---|
Kalórie | 92 | 90 |
Bielkoviny | 2 gramy | 2 gramy |
Tuk | 0,15 gramov | 0,15 gramov |
Sacharidy | 21 gramov | 21 gramov |
Vlákno | 2,1 gramov | 3,3 gramov |
Vitamín A | 0,1% dennej hodnoty (DV) | 107% DV |
Vitamín B6 | 12% z DV | 17% DV |
Vitamín C | 14% DV | 22% DV |
Draslík | 17% DV | 10% DV |
Vápnik | 1% z DV | 3% z DV |
Horčík | 6% z DV | 6% z DV |
Zatiaľ čo bežné a sladké zemiaky sú porovnateľné obsahom kalórií, bielkovín a sacharidov, biele zemiaky poskytujú viac draslíka, zatiaľ čo sladké zemiaky majú neuveriteľne vysoký obsah vitamínu A.
Oba druhy zemiakov obsahujú aj ďalšie prospešné rastlinné zlúčeniny.
Sladké zemiaky, vrátane červených a fialových odrôd, sú bohaté na antioxidanty, ktoré pomáhajú bojovať proti poškodeniu buniek vo vašom tele.
Bežné zemiaky obsahujú zlúčeniny nazývané glykoalkaloidy, majú protirakovinové a iné priaznivé účinky.
Rôzne glykemické indexy
Rôzne druhy zemiakov sa tiež líšia svojim glykemickým indexom (GI), ktorý vyjadruje, ako určité jedlo ovplyvňuje vašu hladinu cukru v krvi.
Potraviny s GI 70 alebo vyšším spôsobujú rýchlejšie zvýšenie hladiny cukru v krvi v porovnaní s potravinami so stredným GI 56–69 alebo nízkym GI 55 alebo menej.
V závislosti od druhu a postupu varenia môžu mať sladké zemiaky GI 44–94. Pečené sladké zemiaky majú zvyčajne oveľa vyšší GI ako varené, pretože škroby želatínujú počas varenia.
Ľudia, ktorí majú cukrovku alebo iné problémy s obsahom cukru v krvi, môžu mať obmedzenie jedál s vysokým GI. Preto sa často odporúča zvoliť sladké zemiaky pred bielymi zemiakmi , pretože sladká odroda má všeobecne nižší GI.
To, ako konzumácia zemiakov ovplyvňuje vašu hladinu cukru v krvi, však vo veľkej miere závisí od druhu zemiakov, veľkosti porcie a spôsobu varenia. Zatiaľ čo niektoré odrody sladkých zemiakov môžu mať nižší GI ako bežné zemiaky, iné nie.
Sladké aj bežné zemiaky poskytujú vlákninu, vitamíny, minerály a energizujúce sacharidy a môžu sa hodiť do vyváženej stravy, ktorá obsahuje rôzne ďalšie zdravé jedlá.
Ako ich pripraviť zdravo
Aj keď sú zemiaky veľmi výživné, často sa pripravujú nezdravo.
Napríklad z bielych zemiakov sa dajú urobiť hranolky , pretlačené na masle a smotane alebo zapečené a poliate vysokokalorickými prísadami.
Navyše, sladké zemiaky môžu byť kombinované s cukrom, marshmallows alebo inými menej zdravými prísadami.
Ak chcete pripraviť sladké alebo bežné zemiaky zdravo, vyskúšajte ich uvariť alebo upiecť, ponechajte v šupke viac vlákniny a namiesto syra, masla a soli podávajte čerstvé bylinky alebo korenie.
Ak máte obavy z vplyvu tejto koreňovej zeleniny na hladinu cukru v krvi, rozhodnite sa pre varené pečené zemiaky.
Batáty sa líšia od ostatných odrôd zemiakov vzhľadom, chuťou a výživou.
Sladké aj bežné zemiaky poskytujú rôzne výživné látky vrátane sacharidov, vlákniny, vitamínu C a antioxidantov. Zatiaľ čo biele zemiaky majú vyšší obsah draslíka, sladké zemiaky poskytujú oveľa viac vitamínu A.
Zemiaky môžu tiež inak ovplyvňovať hladinu cukru v krvi, záleží to však na druhu, veľkosti porcie a ďalších faktoroch.
Celkovo možno povedať, že sladké aj bežné zemiaky sa do zdravej výživy zmestia, ak sú pripravené výživnými spôsobmi.
TrainSmart&FeelGood
Pridaj komentár